CD YAZMA PROBLEMLERİ

Soru: Ağustos ayında işlediğiniz CD yazma sanatı başlıklı yazı oldukça ilgimi çekti ve henüz aldığım CD-RW'nin üzerine ilaç gibi geldi. Yazı için tekrar teşekkür ediyorum. Fakat aklıma takılan birkaç soruya cevap bulamadım.

1. Mesela CD-RW bir diske format atmadan bilgi yazılabilir mi? Format atmak sadece DirectCD'nin packet-writing özelliğini kullanmak için mi gerekli? Bir CD-RW'ye formatlamadan veri yazılabilirse tekrar silinebilir mi?

2. Merakımı celbeden (aynı zamanda aklımı karıştıran) bir başka konu da disk yazım şekilleri. İlk olarak bir data CD'si hazırlarken kullanacağımız Close Disc ve DAO seçenekleri arasındaki fark sadece TOC oluşturulması mıdır? Sonra audio CD yazarken "Leave session open" ile "Close session and leave disc open" arasındaki belirgin fark nedir? Bir de multi session CD hazırlamak için diski "import session" yapmamızın gerektiğini, aksi taktirde önceki oturumun verilerinin okunamayacağını yazmışsınız. Fakat ben bu yazıyı okumadan önce "import session" olmadan oturum ekledim; buna rağmen önceki verilerime erişebildim.

3. Ayrıca Asus P2B anakartlı bilgisayarımda Award Flash BIOS var. Maalesef tahmin edebileceğiniz gibi şifremi unuttum. Haliyle BIOS pilini çıkarıp BIOS'u resetleme flash BIOS'lara sökmüyor. Acaba resetlemenin başka yolu var mı?

Cevap: 1. CD-R veya CD-RW'ye veri yazmadan önce format atma meselesi sadece Packet Writing'de vardır. Burada ayrıca CD-RW ile CD-R bazı farklılıklar gösterir: 2 hızlı bir CD-RW yazıcıda DirectCD ile formatlama süresi 1 saati bulabilir ve formatlanan CD-RW diskin kapasitesi yaklaşık 500 MB'a düşer. Öte yandan DirectCD kullanmadan, örneğin Adaptec Easy CD Creator ile CD-RW disklere CD-R gibi yaklaşık 650MB bilgi yazdırmak mümkündür. Daha sonra isterseniz aynı programda Disc menüsünden Erase Disc komutu ile CD-RW diski silebilirsiniz.

2. "Close Disc" ile DAO (Disk At Once) arasında doğrudan bir bağlantı kurmayın. DAO özellikle müzik CD'leri için geçerlidir; müzik parçaları (izler) arasında lazer ışının kesilmesini önler, dolayısıyla parçalar arasında alışılmışın dışında 2'şer saniyelik boşluklar kalmaz. DAO ile session, yani oturum olmadan tek seferde disk yazılır. Genel olarak konuşmak gerekirse, birden fazla track'e (ize) sahip olan bir CD'den kopyalama yaparken, izler arasında lazeri kapayıp açmaz, yazma korumalı olarak CD'yi yazar ve kapatır. DAO'da tümüyle boş bir disk gerekir. "Close Disc" ise, adından anlaşılacağı gibi diski kapamak içindir. DAO'nun aksine daha önce CD'ye veri yazılmış olabilir.

Audio CD kaydederken ise, "Leave Session Open" seçeneği, daha sonra CD'ye yeni müzik izleri kopyalayacaksanız kullanılır. Böylece örneğin birden fazla müzik CD'sinden farklı parçalar seçebilirsiniz veya farklı zamanlarda müzik CD'sinin oluşumunu tamamlayabilirsiniz. Oturumu kapamadan, bu parçaları dinleyemezsiniz. "Close session and leave disc open" seçeneği ise oturumu kapatır, böylece o CD kullanılabilir, ama daha sonra başka bir oturumda üzerine ilave veri yazılabilir.

"Import session" meselesine gelince; diyelim ki daha önce bir oturum yazılıp oturumu kapatılmış, ama kendisi açık bırakılmış bir CD-R'ı yazıcınıza taktınız. Adaptec Easy CD Creator'u çalıştırdığınızda, karşınıza önce bir Wizard (sihirbaz) penceresi gelir. Burada Data CD'yi seçip Next düğmesine tıkladığınızda arkada bir an "Importing session" adlı bir mesaj geçer ve eski oturumdaki veriler listede görünür. Yani bu wizard "import session" işlemini otomatik yapıyor, siz de böyle yapmışsınızdır. Ama bazı ileri seviye kullanıcılar, CD ile başka işlemler yapmak, en basitinden otomatik olarak tarih ve saate göre atılan CD etiketini değiştirmek için bu Wizard'ı kullanmaz, Cancel diyerek kapatırlar ve yazılacak verileri fareyle sürükleyip CD penceresine bırakır, istedikleri diğer ayarları yaptıktan sonra yazma işlemine geçerler. Tabii bu durumda "import session" işlemi de otomatik yapılmamış olur, Disc menüsünden Import Session komutu ile elle yapmak gerekir.

3. Flash BIOS'lu yeni anakartlarda BIOS'un değiştirilebilir parametrelerini (CMOS bilgilerini) sıfırlamak, dolayısıyla şifre sorununu da çözmek için bir ayar bulunur. PC kapalıyken anakart üzerindeki iki kaynak noktasını metal bir parça ile birbirine temas ettirdiğiniz zaman bu sıfırlama işlemi gerçekleşir. Asus P2B'de bu kaynak noktasının (jumper da diyebiliriz) ismi CLRTC (Clear Real Time Clock) olarak belirtilmiş. Ayrıca P2B'nin kullanım kitapçığının 53. sayfasının sonunda bunun yeri ve nasıl kullanılacağı açıklanıyor. Diğer güncel anakartların kitapçıklarında da CLRTC benzeri bir CMOS sıfırlama ayarı anlatılıyor.